Rasen

Siberian Husky

Historia

Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd framför släde förflytta lättare last i en måttlig hastighet över mils avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet.

Användningsområde

Används som draghund på hobbynivå, tävling eller i turistverksamhet. Rasen passar dem som har ett aktivt liv. Olika sätt att aktiva sin hund är genom canicross (linlöpning), cykling, kickbike, vagn (tre- fyr hjulingar), skidor, pulka och släde. Går även bra att ha som friluftshund så som vandring.

Hälsa

En frisk ras utan kända defekter, troligtvis beroende på att man i huvudsak avlar på funktion och inte utseende. Därför är drag en viktig del i hundens välmående.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam. Hundar som är skygga för människor, aggressiva mot andra hundar eller visar vakthundsbeteende är inte rastypiska.

Storlek och utseende

Medelstor arbetande slädhund med eleganta och flytande rörelser där kroppsproportionerna förmedlar kraft, fart och uthållighet. Han hundarna är maskulina men aldrig grova, tikarna är feminina men aldrig veka. Pälsen är dubbel och av medellängd . Den ska ge ett välpälsat intryck. Underullen är mjuk och tät i lagom längd för att passa täckhåren, som ska vara raka och ganska mjuka. Alla färger är tillåtna. Mankhöjd för hanar är 53-60 cm och tikar 51-56 cm. Vikt för hanar är 20-27 kg och tikar 16-23 kg.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas bara vid behov. Beroende på om hunden bor inne eller ute så kan fällning av päls variera. Hunden kan fälla sin päls regelbundet eller allt två gånger om året. Pälsen ska aldrig trimmas.

Övrigt

Tillgodoser man hundens krav på motion och flockgemenskap får man uppleva en frisk, ärlig ras med hög arbetsmoral. Rasen har stor jaktinstinkt vilket medför att den kan vara svår att ha lös.